Przyczyny popularności pieców wsadowych

Nowoczesne piekarnie korzystają obecnie z różnego rodzaju sprzętu. Dzięki temu, proces pieczenia chleba i innych wyrobów piekarniczych, jest znacznie krótszy i mniej problemowy. Bardzo ważne jest, aby nowoczesne urządzenia do wypieku były wyposażone w specjalne mechanizmy zabezpieczające.

Zalety pieców wsadowych

piece wsadoweObecnie nowoczesne piekarnie są znacznie lepiej wyposażone niż te, które dostarczały wyroby piekarnicze do sklepów kilkanaście lat wcześniej. Ważne jest przede wszystkim to, że używanie takich nowoczesnych maszyn, takich jak piece wsadowe, jest znacznie wygodniejsze i przede wszystkim bezpieczniejsze.  Przede wszystkim, podstawowo zaletą takich nowoczesnych pieców jest fakt, że  w przypadku jakichkolwiek sytuacji potencjalnie niebezpiecznych lub awaryjnych, następuje natychmiastowe wyłączenie pieca. Piece wsadowe bardzo dobrze sprawdzą się do wypieków chleba pszennego, mieszanego czy tez żytniego. Obecnie takie piece są wykorzystywane również do wypieku bułek czy też rogali. Piece ta zapewnią niezwykle równomierny proces pieczenia, znacznie lepiej zoptymalizowany oraz powtarzalny. Oznacza to, że każda kolejna wypieczona sztuka pieczywa nie odbiega jakością od poprzedniej, co w przypadku piekarni dostarczającej wypieki supermarketom jest niezmiernie istotne. Zazwyczaj wypiekanie w piecach wsadowych odbywa się na płytach ceramicznych, lub też na specjalnych blachach. Dzięki unikalnej konstrukcji tych pieców, sprawność cieplna dochodzi w nich aż do 87 procent, co nie jest do osiągniecia w przypadku podobnych maszyn do wypieków.

Piekarnie, które obecnie dostarczają pieczywo do sklepów i supermarketów, muszą korzystać z nowoczesnych urządzeń. Jest to ważne, aby mogły w krótkim czasie wypuszczać na rynek duże ilości pieczywa wysokiej jakości, które później trafi do sklepów czy też piekarni.