Przechowywanie produktów spożywczych

Sezonowość przetwórstwa owoców związana z wahaniami w podaży surowca sprawiła, że owoce stanowią jedną z głównych grup surowców poddawanych procesowi zamrażania w skali masowej. Wybór metody mrożenia związane jest ze stosunkowo niską utratą wartości odżywczych co przekłada się na to, że jakość mrożonek jest zbliżona do owoców świeżych. A nieocenioną zaletą mrożonek jest ich dostępność przez cały rok, co dla współczesnych ludzi żyjących w pośpiechu jest niezwykle ważnym czynnikiem, gdyż mogą szybko przygotować swoje ulubione potrawy.

Przechowywanie żywności w chłodniach

komora chłodniczaJagody, truskawki i borówki to smakołyki, które kryją w sobie wiele wartościowych składników, wpływających zbawiennie na zdrowie i urodę. Ogromna ilość zawartych w nich składników odżywczych, witamin i minerałów, jest zastrzykiem dla zdrowia, gdyż nadają komórkom właściwości antyrakowe, doskonale odżywiają mózg oraz pozytywnie wpływają na wzrost kości. W literaturze możemy spotkać się z różnymi definicjami zamrażania. Generalnie jest to proces utrwalania produktów poprzez działanie niskiej temperatury w celu zahamowania zmian biochemicznych. Mrożenie owoców pozwala zachować w dużym stopniu na zachowanie cech surowych owoców, takich jak: smak zapach i barwa. Temperatura zamrożonych owoców powinna wynosić max -18 stopni celsjusza. W uzasadnionych sytuacjach dopuszcza się wyższą temperaturę, zakładając domrożenie za pomocą komory chłodnicze. Z resztą systemy chłodnicze mają tutaj kluczowe znaczenie, bowiem to ich najważniejszym zadaniem jest utrzymanie wystarczająco niskiej temperatury przez dłuższy czas. Drzwi chłodnicze też muszą być odpowiednio dobrane do całego zestawu, aby nie powodowały strat ciepła.

Muszą być tez wykonane z odpowiedniego materiału np. stali nierdzewnej. Tak dobrany zestaw zagwarantuje nam skuteczne przechowywanie owoców przez długi czas.