Prozdrowotne działanie ziemi okrzemkowej

Spożywanie ziemi z pewnością każdemu z nas przywodzi na myśl nie zbyt rozsądne postępowanie. Kojarzy się raczej z umorusanymi dziećmi bawiącymi się w gotowanie i przyrządzanie potraw z piasku, ziemi i dodatków liści.  Dziś jednak nieco bliżej przyjrzymy się ziemi okrzemkowej i korzyściom wynikającym z jej przyjmowania.

Zalety spożywania ziemi okrzemkowej 

spożywcza ziemia okrzemkowaSama ziemia okrzemkowa jest w naszym kraju pozyskiwana z kilku źródeł. Znajdziemy ją między innymi w Birczy, Łodzi, w Poznaniu czy Augustowie. Co jednak sprawia, że po ziemię okrzemkową możemy sięgać w przypadku niektórych problemów zdrowotnych czy też suplementacji? Warto zaznaczyć, że spożywcza ziemia okrzemkowa różni się od tej wykorzystywanej w przemyśle. Ta pierwsza w swoim składzie posiada około 30% krzemu, 20% wapnia, 5% sodu, 3% magnezu, 2% żelaza, a także składniki takie jak bor, miedź, cyrkon oraz mangan. Wiedząc jaki skład posiada ziemia okrzemkowa skupmy się teraz na jej działaniu na nasz organizm. A zalet wynikających z przyjmowanie tej substancji jest naprawdę bardzo wiele. Przede wszystkim zmniejsza poziom złego cholesterolu, wspiera syntezę kolagenu, oczyszcza krew, działa jak przeciwutleniacz oraz oczyszcza nasz organizm z toksyn, złogów i pasożytów. Wielu sięga bo ziemię okrzemkową w przypadku borykania się z przykrym zapachem z ust. Pozwala ona zredukować ten uporczywy problem. Pierwsze  pozytywne oznaki wynikające z przyjmowania ziemi okrzemkowej to poprawa stanu paznokci, włosów oraz skóry. Szybko  zauważysz również  poprawę energii oraz układu odpornościowego.

Ziemia okrzemkowa to połączenie naturalnych składników, które mają ogromny wpływ na poprawę stanu naszego zdrowia. W czasach, gdy z każdej strony zostajemy zasypywani nowymi suplementami i lekami, warto w pierwszej kolejności wypróbować te naturalne rozwiązania.